Hvorfor jeg er mot abort

 

Her i Norge har vi en abortlov som gir rett til selvbestemt abort frem til svangerskapsuke 12. For å utføre aborten trenger du ikke henvisning fra fastlegen eller noen form for obligatorisk samtale, rådgivning eller veiledning. Du kan selv ta kontakt med et sykehus og få utført en abort uten å begrunne valget ditt. (Helsedirektoratet)

Hva er et liv? 

Det er som regel her uenighetene starter. Definisjonen av liv. Hvis det er en ting jeg har lært, er det at det ikke er så lett å overbevise noen om at det er feil å drepe noe som ikke lever. Det er heller ikke lett å fortelle noen at en “celleklump” har verdi og rett til å leve.

Men nå skal jeg fortelle deg hvorfor et foster er mer enn en celleklump, og hvorfor jeg mener at abort er brudd av et liv. 

Et liv starter enkelt og greit  i befruktningsøyeblikket. Vi er alle enige om at en sædcelle alene ikke er liv. En eggcelle alene er heller ikke et liv. Potensielt liv, greit nok. Men i det øyeblikket de møtes, da starter livet.

Helt fra befruktningsøyeblikket er den genetiske koden allerede bestemt. Kjønn, øyenfarge og hudfarge er allerede avgjort. Et menneske med like stor verdi som deg og meg er skapt. Hjertet til barnet begynner å slå lenge før grensen for abort i Norge er nådd.

Det finnes mange argumenter som at “fosteret ikke er levedyktig uten mor og dermed ikke er et liv.” Man kan jo strengt talt ikke si at en toåring er spesielt levedyktig på egenhånd heller, men det er jo et liv. Det er vi jo i alle fall ikke i tvil om.

Allerede etter omtrent uke 7 kan vi vite hvilket kjønn barnet har. Hvordan kan du da mene at dette er en celleklump uten verdi og menneskeverd?

Vi kan ikke benekte faktum av at dersom ingen med vilje hadde avbrutt svangerskapet, ville unnfangelsen ført til et barn.

For noen år tilbake var det kanskje enkelt å påstå dette at fosteret bare var en “celleklump.” Men med moderne teknologi og ultralyd vet vi mye om fosterets utvikling og hvor fort det utvikles til et lite menneske. På grunn av dette er det mange kvinner som ber om begravelse for fosteret de har valgt å fjerne. Allikevel mener man altså at dette ikke er et liv. (Clemet)

 

Det er bedre å vokse opp under dårlige livskår

Jeg synes det er så ironisk. At fattige mennesker som bare så vidt overlever fra dag til dag, kjemper seg gjennom hverdagen. De går milevis for å finne vann eller jobber som underbetalte arbeidere under uverdige forhold, bare for å leve én dag til. Allikevel tror vi her i den vestlige verden at det å vokse opp i et hjem med rus, fattigdom eller andre forhold som er langt under optimale, er verre enn å ikke få muligheten til å leve i det hele tatt.

Hva med dem har klart å gjøre det beste ut av en “drittoppvekst” og har endt opp med å bli  suksessrike mennesker?  Hvor mange ville sagt at de heller skulle ønske de aldri hadde blitt født?

 

Kvinner må kunne styre over egen kropp 

“Det handler ikke om barnet, det handler om kvinnen. Hun må ha rett til å styre over selg selv.”

Når du velger å ha sex med noen har du valgt en risiko for å bli gravid. Ungen dere derimot lager, har ikke valgt noe som helst. Hvorfor skal kvinnen ha større rett til å velge enn barnet?

Kvinner har derimot ikke valgt å ha sex når de blir utsatt for voldtekt eller incest, og dette er selvfølgelig en helt annen problemstilling. 

Å komme til valget om å ta en abort er et tungt valg. Jeg tviler sterkt på at man som gravid kvinne tar lett på valget om å kvitte seg med barnet. For mange er en uønsket graviditet forbundet med skam, skyldfølelse og panikk. Jeg skulle bare ønske at vi som samfunn var flinkere til å formidle at det faktisk finnes andre alternativer enn å velge abort.

For det å fjerne et foster er ikke det samme som å fjerne en føflekk. Det finnes forskning som hevder at kvinner plages i flere år etter en abort. Noen utvikler depresjon og angst. Det er vonde minner som skyves unna og ikke blir bearbeidet.

Etter en abort er de fleste sykemeldt i maks tre dager før samfunnet forventer at du lever som normalt. Til tross for det store fysiske og psykiske påkjenningen du som kvinne har gått igjennom ved å fjerne et liv som vokste på innsiden av deg. Mange nekter å ta stilling til følelsene som kommer rundt dette fordi det nettopp skal være så normalt.

 

Alt er ikke svart hvitt

Å bli utsatt for en voldtekt er noe så grusomt at det ikke en gang kan beskrives med ord. Det er en fysisk og psykisk påkjennelse INGEN kvinne skal trenge å gå igjennom. Allikevel skjer det , dessverre alt for ofte. Etter å ha blitt utsatt for en voldtekt vil mange føle seg verdiløse og skamfulle.

Det er umulig for oss som ikke har vært utsatt for dette å vite hvordan det er. 

Når dette er sagt er det heller ikke slik at en abort løser alle problemene offeret sliter med etter en voldtekt eller incest. 

Om man er så uheldig å bli gravid etter en slik hendelse er man antakelig i mange tilfeller ikke i stand til å i det hele tatt reflektere rundt tanken på barnet som ligger i magen. For personen det gjelder er fosteret i magen en konstant påminnelse over den verste hendelsen de har vært utsatt for i hele sitt liv.

Allikevel finnes eksempler på kvinner som har valgt å beholde barnet til tross for hendelsen, og dette har vært en berikelse i deres liv. I dag kunne de ikke tenkt tanken på å velge annerledes.

Jeg mener ikke at jeg på noen som helst måte er i stand til å mene noe om valget til dem som har tatt abort etter voldtekt eller incest. Allikevel er det synd at det for mange blir det eneste valget. Alle rundt forventer liksom at barnet skal fjernes selv om dette ikke nødvendigvis alltid er det beste for mor.

Jeg dømmer ingen 

Vi kristne skal elske våre medmennesker. Dømming av de som har valgt å ta abort, er ikke å elske. Støtte, forståelse og respekt er det. Hvis du leser dette og har tatt det tunge valget om å utføre en abort skal du vite at jeg respekterer alle kvinner som har tatt det valget.

Men for deg som står ovenfor valget i dag… Kjære vakre, fine kvinne. Abort er ikke den eneste utveien! Om du føler du står alene. Få tak i noen som kan hjelpe deg gjennom svangerskapet. Finn et familiemedlem eller en god venn som støtter deg.

Jeg tviler sterkt på at man som gravid kvinne tar lett på valget om å kvitte seg med barnet. Allikevel håper jeg at dette blogginnlegget har fått deg til å reflektere litt mer rundt spørsmålet om abort.

 

 

Kilder

Clemet, K. (u.d.). Hentet Juni 10, 2017 fra http://clemet.blogg.no/1348683953_abort__og_det_liberal.html

Helsedirektoratet. (u.d.). Abort. Hentet Juni 10, 2017 fra Helsenorge.no: https://helsenorge.no/sex-og-samliv/abort#Abort-etter-12.-uke

 

 

// Hva mener du?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s