Kategorier
Tro

Hvorfor du aldri var ment til å føle skam

IMG_7491.jpg

En av punktene i min enkle livsfilosofi er at mennesker liker det de kan relatere seg til. Det er en av grunnene til at NRK serien «Skam» ble utrolig populær. Ungdommer elsket den fordi de fleste kunne kjenne seg igjen i minst en av karakterene.  I tillegg tok serien opp mange aktuelle temaer som ungdom er opptatt av. Men jeg vil snakke litt rundt denne tittelen til serien; skam. For tittelen bringer også med noe veldig velkjent for mange. En følelse de fleste, om ikke alle, har kjent på en eller annen gang i livet. Som regel i forbindelse med noe du har gjort galt på en måte som gjør deg flau, og / eller misfornøyd med deg selv. Følelsen av skam gjør at du trekker parallell mellom noe du har gjort, og hvem du er. Andre føleler på en konstant skam over hvem de er. Kanskje på grunn av komplekser, eller bakrunn og oppvekst. Uansett er det vel ingen tvil om at følelsen av skam ikke er spesielt god å ha. Som den overoptimistiske kristne jeg er, har jeg en god nyhet til deg:

Gud har aldri ment at vi skal føle på skam

Det virker kanskje som en umulig og ulogisk påstand. Men svaret er ganske enkelt.

Når du spør noen om hvem de er, vil de aller fleste svare til noen fakta om seg selv. Enten en hobby, utseende eller hvilke venner man har.

Man legger identiteten sin i hva man gjør eller hvordan man ser ut. Så når du på et eller annet tidspunkt feiler mot forventningene fra deg selv sitter du igjen med –  skam. Andre legger identiteten i fortid grunnet dårlige valg tatt av enten deg selv eller andre. Igjen sitter man igjen med følelsen av skam. Du har også dem som legger identiteten sin i hvem de har sex med, eller hvilket kjønn man har, eller følelsen av å ikke bære et kjønn over hodet. Man føler seg «annerledes» og «feil» Følelsen som følger med er skam for å ikke være den «normale».

Men spørsmålet var jo egentlig hvem du er. Ikke hvordan du ser ut, ikke hva du har gjort, ikke hvor du kommer fra. Men: hvem er du? 

Når du tar imot Jesus blir du du sønn eller datter av Gud. På grunn av det elsker Gud deg. Ikke på grunn av hva du gjør men på grunn av hvem du er.

Følelsen av skam var aldri ment til å bæres. Det er noe av det første vi kan lese om i bibelen. For hvem er vel den beste versjonen av selv når man skammer seg og legger den man er i hva man har gjort?

Da gud skapte verden, skapte han den god.

«De var nakne, både Adam og hans hustru, men de skammet seg ikke …»

1 mosebok 2:25

 Adam og Eva spaserte rundt nakne, og de skammet seg ikke. Hvorfor skulle de det da? De levde i en intim relasjon med Gud.

IMG_4139

Skam kom først inn i verden da menneskene valgte å ta avstand fra Gud, og ikke lenger ønsket å leve i relasjon med ham. Men da Jesus døde på korset, døde han for at du skulle få muligheten til å velge Gud igjen. Velge å leve i relasjon med ham hver eneste dag i en trygghet som sier at du er, og det å være – det er bra nok. Du har ingen ting å skamme deg over, for du er skapt i Guds bilde. DU er et produkt av kjærlighet. 

Okei… fysisk sett har jeg ingen forutsetninger til å påstå det. Jeg aner ikke om foreldrene dine hatet hverandre da du plutselig ble til i en mørk bakgate i Las Vegas. Men selv om det skulle være tilfellet – elsket Gud deg allerede da.  Han visste at akkurat DU kom til å bli akkurat deg. Gud er kjærlighet, han skapte menneskene av kjærlighet for å leve i intim relasjon med dem. Han skapte deg – som et produkt av kjærlighet. Det er den du er. Et produkt av kjærlighet.

Som du kanskje har skjønt, er jeg en av de der overoptimistiske kristne som faktisk tror at Jesus er svaret på alle verdens problemer. Ikke bare tror jeg det – jeg er overbevist om det, og ser på det som mitt livs viktigste oppgave å gi deg muligheten til å forså hvor høyt elsket du er. Hvor mye Gud ser akkurat deg i den situasjonen du er – og hvor mye du går glipp av ved å velge ham vekk.

Jeg har sett Guds kjærlighet forvandle så mange liv og så mange selvbilder. For om Gud elsker deg for den du er, og har skapt deg til å leve et liv uten skam – hvorfor skal du da bry deg om hva andre tenker?

Jeg har selv fått erfare hvor dyp kjærlighet Gud har for sine barn. Så som denne litt sprøe, overoptimistiske kristne vil jeg si at nei; Du er ikke ment til å føle på skam.

Du er bra nok som du er. Ikke fordi du klarer å leve et perfekt liv, men fordi du er akseptert av Gud! Akseptert på Grunn av at Jesus viste sin kjærlighet til deg ved at han døde for deg på korset før du valgte ham. Det finnes ingen straff for deg å sone – din skyld eksisterer ikke lenger, siden Jesus led, og tok straffen for din synd i ditt sted. Han har gitt deg sin rettferdighet, og tatt på seg din skam. Frelsen er en gave, som du kan ta imot av nåde ved tro.

«Alle som tok imot han ga han rett til å bli Guds barn. De som tror på hans navn»

-Johannes 1:12

For å leve med relasjon med Gud – må du ta imot Jesus. Når du tar imot Jesus, får du tilgang på en intim realsjon med Kjærlighetens Gud. En relasjon som setter deg fri fra skam. Det skal ikke så mye til – bare gi ham en sjanse ♥

Ønsker deg en veldignet, god helg kjære leser 🙂 

 

Les også 

Av Victoria Skjortnes

Hello there! Thank you so much for clicking into my blog! Here I’m going to share a few things from my everyday life. I hope this can be a universe that inspires you in a busy day. Most of my blogposts are going to be in both English and Norwegian!

1 svar på “Hvorfor du aldri var ment til å føle skam”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s