9 ting jeg lærte av å være veggis i et år

IMG_8376.jpg

Vurderer du å prøve ut vegetarisme? Eller absolutt ikke?

Vel. Jeg hadde en fiks idé om at jeg skulle være vegetarianer for et år, og bare et år. Sånn for å prøve liksom. Det kan jo forsåvidt hende at jeg har noen flere vegetarperioder senere i livet. Men akkurat nå holdt det med nettopp et år.

Mitt motiv denne gangen var først og fremst miljøet, og det faktum at vi overforbruker jordas ressursser til de grader. Selvfølgelig er jeg også litt over gjennomsnitlig opptatt av dyrevelferd – muligens. Samt min egen helse, og  det er jo ingen tvil om at det er mange helsegevinster forbundet med å være vegetarianer også. Men det er jo noen utfordringer  som følger med å kutte totalt ut forbruket på kjøtt og fisk. Jeg lærte i alle fall mye i løpet av dette året, og tenkte å dele noen erfaringer med dere ♥

 

De første månedene … 

 

1.Overgangen er ikke så hard

Da jeg først bestemte meg for å prøve å være vegetarianer i et år, var det ingen gradevis nedtrapping. Jeg sluttet ganske brutat å spise kjøtt. Det er kanskje ikke det lureste, og jeg ville absolutt heller anbefale å ta det gradevis… Men i mitt tilfelle gikk det faktisk helt greit. Overgangen var overraskende enkel. Jeg merket ingen negative bivirkninger på kroppen, var ikke unormalt sulten eller slapp. Det gikk i det store og det hele, veldig bra. I alle fall i starten …

 

2. Kjøttfritt er heeelt greit 

Neida. Cravings etter kjøtt slipper du ikke unna når du er midt i sommerens verste grillsesong. Allikevel finnes det mange erstatningsprodukter der ute. Til tross for at de er en smule dyrere enn studentbudsjettet ofte tillater. For meg var det helt greit i starten fordi jeg var veldig motivert. Motivert til å lese vegetarblogger og finne haugevis av spennende oppskrifter. Dessverre dabbet denne motivasjonen logisk nok av etter noen uker, og da ble det litt verre.

 

3. Restaurantene er ikke din beste venn

Så når du går lei av å være kreativ på matfronten – for du må faktisk være ganske bevisst når du lever kjøtt og fiskefritt – er det enkelt å ty til hurtigløsninger. Ferdigmat. Restaurantmat. Vel. Utvalget finnes, men det er dårlig. Om ikke elendig. Norske restauranter; skjerp dere. De fleste har et eller to alternativer som er vegetariske.

 

4. Utvalget er bedre i alle andre land.

Tar du for eksempel turen til Sverige, er utvalget et helt annet. Både på restauranter, cafeer, og i frysedisken. MYE STØRRE. Det er med andre ord enklere og bedre å være vegetarianer i de fleste andre land enn Norge. Et tips til deg som er norsk vegetarianer er derfor uten tvil å ta turen over grensen på harryshopping.

 

IMG_8374.jpg

 

5. Alle har en mening om at du ikke spiser kjøtt

Typ alle. Enten de “er på din side” og ser viktigheten av å bidra mot klimaendringer og for dyrevelferd – eller de er helt i mot. Få innser at de faktisk ikke har noe med “dietten din” men vil heller fortelle deg hvor teit du er, og at du ikke kommer til å få i deg nok proteiner. Du er mest sannsynlig veldig rar, og er du jente kan du skrive under på at de fleste gutter ikke ville blitt sammen med deg kun i frykt for at du skal ta fra dem kebaben – sier noen da, selv om det selvfølgelig ikke er helt sant.

 

6. Du føler deg bra

DU føler deg faktisk bra. Lenge. Jeg fikk en aha opplevelse i at jeg aldri mer hadde dårlig morgenånde. Sånn seriøst. Kanskje som en kombinasjon av at jeg spiste lite sukker da. Ellers føler du deg veldig lett i kroppen, blir aldri sånn bråmett lenger, og har mye energi. Det varer ca så lenge du klarer å passe på at du får i deg nok og riktig. Går du lei å planlegge middager med bønner og linser derimot, da skjer det motsatte.

Mot slutten … 

 

7. Det er evig vanskelig å være kreativ

DU må faktisk være ganske dedikert for å være fulltidsvegetarianer i mer enn et år. DU må vite hvorfor du er det, og være motivert til å spise nok og riktig. For matlysten forsvinner fort når du ikke klarer å komme på flere middagsalternativer, og er lei alt som heter bønner, linser og salat.

 

8. Det er ikke nødvendigvis så sunt som man skulle tro

Tilbake til disse erstatningsproduktene … De som det er ekstremt lett å ty til når du er lei  å lage mat. Dessverre inneholder mange av dem bearbeidet og raffinert soya – som ikke er så superbra. Samtidig som det også finnes mye sukker i noen av produktene. Det gjelder med andre ord å ha øynene litt åpne når man velger disse. Det er også lett å gå i fellen om at “jeg er vegetarianer, derfor er jeg sunn” og kjøpe mye vegetarisk ferdigmat /fastfood. Den er dessverre heller ikke alltid så veldig sunn selv om den er uten kjøtt. Med andre ord. Det er fult mulig å være en sunn vegetarianer, men like mulig å være en usunn en.

 

Kort oppsummert vil jeg si at … 

 

9. Det er verdt det – men et år holder

… i alle fall for meg. Er du brennende opptatt av miljøet og dyrevern, er det å gå inn som hundre prosent vegetarianer eller veganer kjempe kult. Jeg heier på deg! For oss andre … det er faktisk mulig å kutte ned på kjøttforbruket (spesielt rødt kjøtt) men samtidig spise et variert kosthold med både litt kjøtt og fisk. Et par vegetardager i uken synes jeg vi alle burde ha da 🙂

 

//Har du vurdert å bli vegetarianer? Hvorfor/hvorfor ikke?

 

 

 

 

 

One thought on “9 ting jeg lærte av å være veggis i et år

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s