Kategorier
Antrekk

Historien om Birgithe Christine

IMG_9963

Hei og god kveld, fine leser 🙂 For dere som lurte er innlegget om kommandantens hage  bygd på ren fakta, og litt oppdikting. Den eiendommen kostet faktisk 4000 riksdaler i sin tid, selv om jeg ikke har den minste anelse om hva det tilsvarer i dag. Noe jeg kunne funnet ut ved å google det litt raskt, men det kan jo du gjøre om du er nysgjerrig …

Et annet sted jeg har vært på i løpet av de siste dagene, som også fascinerer meg, er Elingaard herregård. Jeg var nemlig en tur der på lørdag sammen med mamma. Det resulterte faktisk i mer enn et par outfitbilder. Faktisk mange nok til å fylle opp noen blogginnlegg til, og i den forbindelse tenkte jeg å dele litt rundt dette historiske stedet bildene er tatt på.

Litt fakta, og litt fantasi fremover altså. Håper dere synes det er nesten like spennende som meg, og at dere lærer noe nytt da 🙂

IMG_9857

Vi kaller denne spalten  – Hemmeligheten om Elingaard – 

 

 

«Jeg står på trebroen og ser mot vannet under meg, og det slår meg hvor idyllisk det er her. Solstråler hviler så fint mellom bladene på trærne som omfavner meg fra alle kanter. Jeg kan stå her og trekke in høstluften, men øynene mine vandrer raskt videre til resten av eiendommen. Hovedhuset er gigantisk. Det er under oppussing eller maling eller noe sånt nå, og er omgitt av noen stilaser og pressenninger. Men jeg husker hvordan det ser ut under disse, og jeg vet at det er veldig vakkert. Det er så rart og surrealistisk å vite at noen faktisk har bodd nettopp her. 

Elingaard er et navn som alltid har hatt en negativ lyd i mine ører. Det er ikke egentlig så veldig rart eller spesielt mystisk. Jeg husker jo fremdeles spøkelseshistoriene vi fikk i leselekse på barneskolen, og jeg skjønner seriøst ikke poenget med å fortelle barn sånt. For jeg ble jo direkte redd, og var lenge overbevist om at Elingaard spøkte ,og at dette gjorde gården til et farlig sted. En tanke jeg fint slo fra meg da jeg ble litt eldre, og ikke minst etter å ha spasert inn i denne herskapelige gården for å spille fiolinkonsert.

«Sæterjentens søndag» klang fra fiolinen min i en av stuene til dette herskapelige bygget for et par år siden. Det er virkelig vakkert der, og å spasere inn var som å ta en reise tilbake i tid. Jeg elsker stilen som gården representerer, både med dens arkitektur og interiør. Fra å være livredd dette stedet, begynte jeg å elske det, og drømme meg bort i hvordan det må ha vært å bo her.» 

 

IMG_9952 2

#1 – Historien om Birgithe Christine

 

Det eksisterer mange historier fra Elingaard. Om mennesker som visstnok fremdeles slukker lys, lager skygger og lukter parfyme. En av de berømte spøkelsene er husfruen Birgithe Christine Kaas fra 1700 tallet. Jeg synes det er utrolig trist at det ryktet denne damen har etter seg, er at hun går igjen som spøkelse. Jeg hadde ikke likt at det folk husket meg for var å være spøkelse liksom. Derfor har jeg bestemt meg for å gi denne damen noen ord av min tid. Fordi hun fortjener å huskes som noe annet enn et gjenferd.

Birgithe Christine Kaas var faktisk en fascinerende dame. En sterk dame. Birgithe ble født i 1682 på Elingaard, og skulle ende opp med å bo der store deler av livet. Hun representerte den siste adelen i Norge. Hun var en dyktig skribent, og er berømt for mange av sine  dikt, og oversattelse av salmer. Dessverre gikk det meste av diktene hennes  tapt da Elingaard brant ned i 1746. Hun var også en sterk kvinne, og styrte familienes mange gods mens mannen var bortreist i militære ærend. Hun fikk raskt kallenavnet «general Birte» og var med andre ord trolig en autoritær leder.

«Tag, o Gud! I Varetægt/Ellinggaard og vores Slægt,/Og lad al Lyksalighed/Stedse følge dennem med!”

Er et vers fra Birgithe som fremdeles er plassert over hoveddøren til Elingaard.

Til tross for at Birgithe tilhørte adelen, var ikke økonomien god sett bort ifra eiendommen de bodde på. Allikevel var hun en kvinne med omsorg for andre. i 1716 opprettet hun og mannen et fattighus der de ga seks fattige husrom og støtte.

Jeg velger å tro at det er nettopp dette Birgithe Christine Kaas bør huskes for. Et forbilde faktisk. En god forfatter, og et godt medmenneske. Så det så.

Flere historier, og bilder fra Elingaard dukker nok opp innen nær fremtid. God kveld videre kjære leser 🙂

IMG_9875

IMG_9980IMG_9930

 

 

Kilder 

 

Wikipedia (lenke)

Norsk biografisk leksikon (lenke)

 

Av Victoria Skjortnes

Hello there! Thank you so much for clicking into my blog! Here I’m going to share a few things from my everyday life. I hope this can be a universe that inspires you in a busy day. Most of my blogposts are going to be in both English and Norwegian!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s